Блог

Гайд з правил стерилізації пінцетів для брів

Задача кожного спеціаліста - піклуватись про безпечність своїх процедур. Часто у майстрів виникають питання стосовно правил дезінфекції та стерилізації пінцетив та інших інструментів для корекції брів. Ми підготували докладну інструкцію з правил дезинфекції та стерилізації. Це базова інформація, котру повинен знати кожен бьюті майстер, щоб зробити процедуру безпечною та зберегти свій інструмент.

Як стерилізувати пінцети та інструменти для брів?

Відповідно до державних санітарних норм і правил: кожен інструмент, що може пошкодити шкірний покрив та контактувати з біологічними матеріалами та рідинами (шкіра, волосся, кров та інше) необхідно дезінфікувати та стерилізувати!
Існує декілька етапів правильної стерилізації інструментів:

  1. Дезінфекція;
  2. Очищення перед стерилізацією;
  3. Стерилізація (термічна або хімічна/холодна стерилізація);
  4. Правильне зберігання стерильного інструменту.

Варто зауважити, що дезінфекція та стерилізація - абсолютно різні поняття.
Дезінфекція - це базова обробка інструменту від патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів, вона не робить інструмент стерильним, лише очищає його від найпоширеніших “бацил”.

Тільки повна стерилізація знищує всі можливі бактерії, віруси та мікроорганізми і робить ваш інструмент безпечним на 100%.
Етапи правильної стерилізації інструментів

Дезінфекція пінцетів для брів

Дезінфекція виконується відразу після роботи з інструментом. Усі використані інструменти поміщаються у бокс із спеціальним дезінфікуючим розчином.

Дезінфікуючі рідини можуть бути вже у готовому вигляді або у форматі концентратів, які потрібно попередньо розводити з водою у певній пропорції.
Готові засоби для швидкої дезінфекції:

  • АХД 2000 Експрес,
  • InLei F360 Готовий рідкий дезинфікуючий засіб,
  • Біолонг універсальний


Робота з такими засобами може відрізнятися: замочування інструменту у рідині або розпорошення засобу до мокрого стану інструмента; за часом на 10-15 секунд або до 1 хвилини. Дотримуйтесь інструкцій на баночці.
Готові засоби для швидкої дезінфекції пінцетів для брів
Концентрати для дезінфекції:

  • Сурфаніос лемон фреш;
  • Бланідас Актив Ензим;
  • Бацилол.

Ці препарати для дезінфекції потрібно розводити з водою згідно з пропорціями (зазвичай таблиця з концентрацією робочого розчину вказана на кожному засобі). Для швидкої дезінфекції найчастіше роблять 0,5% розчин. Пінцети для брів та інші інструменти замочуються в розчині на 15-60 секунд (дотримуйтесь інструкцій на упаковці).

Очищення пінцетів та інструментів перед стерилізацією

Після швидкої дезінфекції пінцети мають пройти етап очищення перед стерилізацією. Пінцети та інструменти потрібно добре промити під проточною водою (1-3 хвилин достатньо) і видалити з них можливі забруднення.
Також цей етап допомагає очистити пінцет від агресивних речовин, які можуть пошкодити покриття пінцета, якщо їх не змити.

Стерилізація пінцетів та інструментів бровиста

Стерилізація пінцетів та інструментів - найважливіший етап. Тільки вона робить інструмент стерильним та безпечним.

Стерилізація буває: термічна або хімічна (холодна).
Термічна. Для стерилізації використовуються сухожар або автоклав. Інструмент проходить обробку горячим повітрям або парою. Перед термічною стерилізацією потрібно обов’язково добре просушити інструменти та запакувати у спеціальний крафт-пакет.
Хімічна або холодна. Стерилізація інструментів у спеціальному хімічному розчині. Для хімічної стерилізації використовуються ті ж концентрати, що і для дезинфекції, або у розчині 2,5% - 5% (Сурфаніос лемон фреш, Бланідас Актив Ензім та Бациллол).
Час експозиції пінцетів у розчині, як правило, вказано на упаковці та залежить від концентрації складу. Середній час: 15 хвилин при розчині 5% та 30 хвилин при 2,5% розчині.
Такі розчини є багаторазовими, згідно рекомендацій виробників, їх можна використовувати до 14 днів після чого розчин слід приготувати заново.
Обов'язково промивайте пінцети після хімічної стерилізації!
Зберігати стерильний інструмент потрібно у спеціальних крафт пакетах.

Який метод стерилізації обрати бровісту?

Обидва способи стерилізації (термічний та хімічний) забезпечують однаковий рівень стерильності інструменту.
Термічна стерилізація потребує додаткових витрат на придбання обладнання та займає більше часу під час обробки інструменту. Час експозиції у сухожарі/автоклаві - 1 година, також потрібен додатковий час на те, щоб інструменти охололи.
Такий спосіб стерилізації не підходить для інструментів з кольоровим напиленням. Дія високої температури згубно впливає на зовнішній вигляд пінцету.
Більшість майстрів бровістів віддають перевагу хімічній холодній стерилізації. Вона швидше, простіше і не потребує витрат на покупку спеціального обладнання. До того ж, ви можете купити один засіб для дезінфекції та стерилізації та зробити розчини з різною концентрацією. Для старту роботи бровістом – це ідеальний варіант.

Рекомендації щодо стерилізації пінцетів для брів

  • Не залишайте свій інструмент надовго у хімічному розчині. У цій ситуації довше не дорівнює ефективніше. Від того, що ви замочите пінцет на добу - стерильніше він не стане, а ось непридатним до роботи - стане.
  • Майте декілька комплектів пінцетів для роботи. Один комплект використовуєте, другий тим часом стерилізується і навпаки. Особливо актуально для майстрів з щільним записом.
  • Всі ваші пінцети та інструменти повинні проходити три етапи стерилізації та правильно зберігатися.
  • Правильна стерилізація виглядає так: швидка дезінфекція у спеціальному засобі > очищення перед стерилізацією > стерилізація гарячим чи хімічним способом > зберігання пінцетів у закритому крафт пакеті чи УФ лампі.
  • Хімічна холодна стерилізація – більш зручний, швидкий та економічний спосіб стерилізації для бровістів.
  • Не нехтуйте правилами дезінфекції та стерилізації - це гарантія безпеки вашої та клієнта.
  • При покупці дезинфікуючих засобів обов'язково ознайомтеся з інструкціями та рекомендаціями щодо застосування. Не тільки ознайомтеся, а й дотримуйтесь!
  • Не забувайте, що окрім пінцетів та інструментів, перед роботою з клієнтами обов'язково потрібно дезінфікувати руки та робочі поверхні.